Ikke alle saker er «rett frem», og noen ganger kan det oppstå uenigheter rundt kravet. Dersom du har meldt inn en innsigelse til kreditor eller inkassobyrået, kan inkassobyrået sende inn en forliksklage til forliksrådet.
Forliksrådet vil forsøke å komme frem til en løsning mellom begge parter, men i tilfeller hvor dere ikke blir enige, vil forliksrådet avsi en endelig dom. Ved en dom vil foreldelsesfristen utvides til 10 år.
I forkant av oppmøte i forliksrådet, vil du bli bedt om et tilsvar på forliksklagen de har mottatt. Det er viktig at du besvarer henvendelsen, da det vil bli avsagt en fraværsdom ved mangel på tilsvar. Mangel på oppmøte i forliksrådet vil også resultere i en fraværsdom.
Når den du skylder penger ikke mottar betaling, og det ikke forekommer uenighet rundt kravet, sendes det en begjæring om utlegg til namsmann. Namsmannen har tilgang til opplysninger om deg, som gir dem mulighet til å trekke deg i lønn eller trygd inntil kravet er betalt.
Dersom du ikke har nok midler til å dekke nødvendig livsopphold, vil utleggsforretningen avholdes med «intet til utlegg». Da utvides sakens foreldelsesfrist med 10 år, og vil bli langtidsovervåket av inkassobyrået.
Pant i bolig eller eiendeler vil også være et alternativ ved begjæring, og kan føre til tvangssalg.